Bouillabaisse, rouille en gruyère
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediënten
  • 2 wortelsklein gesneden
  • 2 uienfijn gesnipperd
  • 2takken seldergeschild en in brunoise
  • 3teentjes lookgeperst
  • 1blikje tomatenpuree70g
  • 1.2l visbouillonwater plus 2 blokjes
  • 1dopje saffraanpoeder
  • 2el peterseliefijngehakt
  • 1kg mosselen
  • 250g vennusschelpen
  • 200g kabeljauw
  • 200g zalm
  • 1 stokbrood
  • 1zakje geraspte gruyère
  • olijfolie
  • pezo
  • 2teentjes lookdresseren soep
  • 3 à 4el mayonaise
  • cayennepeper
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij het stokbrood in stukjes en druppel er wat olijfolie op. Bak het bruin en krokant in de oven, laat afkoelen.
  3. Stoof de ui glazig in wat olijfolie.
  4. Voeg de wortel, de selder en de look toe laat mee aanstoven zonder te kleuren.
  5. Doe er het tomatenpuree, de saffraan en de peterselie bij, laat meestoven.
  6. Blus met de bouillon.
  7. Maak de rouille: meng de mayonaise met 4 el vocht van de soep en kruid met cayennepeper en pezo.
  8. Was de mosseltjes en kook ze op een hevig vuur tot ze open zijn. Haal een deel uit de schelp en een deel niet. Zeef het kookvocht door een zuivere keukenhanddoek en doe het vocht bij de soep.
  9. Was de venusschelpjes en kook ze eveneens op een hevig vuur tot ze open gaan. Haal ze uit de pot en zet opzij bij de mosseltjes.
  10. Snij de vis in hapklare stukjes en pocheer de vis op het allerlaatste enkele minuten in de soep. Voeg ook alle schelpjes en mosseltjes toe, proef de soep en kruid indien nodig nog wat bij met pezo.
  11. Serveer de soep samen met de rouille, de gruyère, de toastjes en een teentje look.
  12. Wrijf met het teentje look over het toastje, daarop wat rouille en wat gruyère. Eet deze bij de bouillabaisse.
Notities

Dit is een simpele Franse vissoep!

Hier kan je zeker mee uitpakken bij vrienden en familie.