Coq-au-vin
Porties
4
personen
Porties
4
personen
Ingrediƫnten
1,2
kg
kippenbouten
150
g
gerookte spekblokjes
200
g
verse zilveruitjes
1
ui
fijn gesneden
50
ml
cognac
600
ml
rode wijn
1
takje
tijm
1
blad
laurier
2
teentjes
look
400
ml
kippenfond
2
el
peterselie
2
el
dragon
2
nootjes
boter
pezo
250
g
champignons
in vier gesneden
pommes duchesse
of naar smaak kroketjes
bruine roux
Instructies
Kruid de kippenboutjes met pezo en bak ze mooi bruin in een pan met boter.
Doe de zilveruitjes in een potje met lauw water en laat ze 5 minuten weken. Maak ze nu zuiver, dit gaat beter als ze wat geweekt hebben in het water.
Doe in een hoge pot wat boter en bak hier het spek en de zilveruitjes in aan. Haal ze uit de pot en zet opzij.
Doe in de dezelfde pot wat boter en stoof er de ui in aan.
Leg de aangebraden kippenbouten in de hoge pot en blus met de cognac en de rode wijn.
Voeg de tijm, laurier en look toe.
Giet er de kippenfond bij en laat het geheel 15 minuten sudderen.
Bak ondertussen de champignons aan in een pan met wat boter.
Voeg na een kwartier het spek de zilveruitjes en de champignons toe en laat nog 15 minuten pruttelen.
Werk de saus af met wat verse dragon en dik in met wat bruine roux.
Serveer de kip in diepe borden met wat verse peterselie en pommes duchesse.
Notities
Een Oervlaams lekker gerecht met een uitgesproken smaak!