Coq-au-vin
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediƫnten
  • 1,2kg kippenbouten
  • 150g gerookte spekblokjes
  • 200g verse zilveruitjes
  • 1 uifijn gesneden
  • 50ml cognac
  • 600ml rode wijn
  • 1takje tijm
  • 1blad laurier
  • 2teentjes look
  • 400ml kippenfond
  • 2el peterselie
  • 2el dragon
  • 2nootjes boter
  • pezo
  • 250g champignonsin vier gesneden
  • pommes duchesseof naar smaak kroketjes
  • bruine roux
Instructies
  1. Kruid de kippenboutjes met pezo en bak ze mooi bruin in een pan met boter.
  2. Doe de zilveruitjes in een potje met lauw water en laat ze 5 minuten weken. Maak ze nu zuiver, dit gaat beter als ze wat geweekt hebben in het water.
  3. Doe in een hoge pot wat boter en bak hier het spek en de zilveruitjes in aan. Haal ze uit de pot en zet opzij.
  4. Doe in de dezelfde pot wat boter en stoof er de ui in aan.
  5. Leg de aangebraden kippenbouten in de hoge pot en blus met de cognac en de rode wijn.
  6. Voeg de tijm, laurier en look toe.
  7. Giet er de kippenfond bij en laat het geheel 15 minuten sudderen.
  8. Bak ondertussen de champignons aan in een pan met wat boter.
  9. Voeg na een kwartier het spek de zilveruitjes en de champignons toe en laat nog 15 minuten pruttelen.
  10. Werk de saus af met wat verse dragon en dik in met wat bruine roux.
  11. Serveer de kip in diepe borden met wat verse peterselie en pommes duchesse.
Notities

Een Oervlaams lekker gerecht met een uitgesproken smaak!