Everzwijnragout met pastinaakpuree, witloof en bospaddenstoelen
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediënten
Everzwijn
  • 600g everzwijn stoofvlees
  • 1elp bloem
  • 1 sjalotfijn gesneden
  • 1el tomatenpuree
  • 150ml porto
  • 150ml rode wijn
  • 250ml water
  • 1 rundsbouillonketeltje
  • 1koffielepel mosterd
  • cayennepeper
  • kaneel
  • 1 sinaasappelhet sap
  • 2 laurier
  • 3takjes tijm
  • 2takjes rozemarijn
  • 250g champignonsin vier gesneden
  • 1noot boter
  • pezo
Pastinaakpuree
  • 300g pastinaak
  • 300g bintjes
  • 1klontje boter
  • 1geut melk
  • pezono
Witloof
  • 8stronkjes mini witloof
  • olijfolie
  • pezo
Bospaddenstoelen
  • 400g bospaddenstoelenin hapklare stukken
  • pezo
  • 1nootje boter
  • 1handje petersliefijn gehakt
Instructies
  1. Kleur in een pan het vlees aan met wat boter en kruid met pezo.
  2. Doe het vlees nu in een grote kookpot, best met dikkere bodem en bestrooi met bloem, laat even mee bakken.
  3. Voeg de tomatenpuree toe, laat even mee aanstoven en blus het geheel met de port, wijn en het water. Voeg ook het bouillonketeltje toe.
  4. Voeg het sjalotje en alle kruiden toe. Laat het vlees op een zeer zacht vuurtje pruttelen.
  5. Bak in de pan van het vlees de champignons aan. Dit doe je in een goed klontje boter en kruid ze met wat pezo.
  6. Voeg de champignons na een uurtje toe aan de ragout. Ook het sinaasappelsap mag er nu bij.
  7. Laat het vlees verder garen tot het mals is. Dit kan verschillen van ragout tot ragout. Het kan zelfs langer dan 2 uur duren!
  8. De pastinaakpuree: Schil de pastinaak en stoom deze gaar. Schil en was de aardappelen en kook ze gaar en in lichtgezouten water. Mix de pastinaak: Doe de pastinaak in een hoge beker met een geutje melk en mix glad met de staafmixer. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn, roer er de pastinaak onder. Voeg eventueel nog wat melk toe en kruid met pezono en wat boter. Zet weg voor verder gebruik. Je kan de puree makkelijk eventjes opwarmen in de microgolfoven.
  9. Witoof: Stoom het witloof beetgaar en laat goed uitlekken. Kruid het met pezo en bak het lichtbruin in een pan met wat olijfolie.
  10. Champignons: Bak de champignons in een pan met boter en kruid met pezo.
  11. Afwerking: schep het vlees in mooie individuele kommetje en zet dit op een mooi bord, schep er wat pastinaakpuree, witloof en champignons bij en werk af met wat peterselie.
Notities

Dit is een receptje waar ik trots op ben, het komt van mijn mama, die het al jaar en dag klaarmaakt.

Vandaar dat het niet mocht ontbreken, het is dan ook met trots dat het hier genoteerd staat.

Ik heb het ook in Entrecasteaux klaargemaakt met everzwijn recht van de jager, dat was nog smaakvoller dan het vlees dat we in de winkel kopen. In de streek is een overpopulatie aan everzwijnen, in de winter durven ze zelfs tot in onze wijk te komen.

Maar we moeten natuurlijk content zijn met wat we hebben, niet waar!