Groenekool stamppot met spek en rookworst
Porties
2personen
Porties
2personen
Ingrediƫnten
  • 8 aardappelen
  • 1pakje groenekoolfijn gesneden
  • 2 uienfijn gesnipperd
  • 100g spekblokjesin plakjes
  • 1 rookworst
  • 1noot boter
  • pezono
  • 11 geut melk
  • pickles of mosterdvoor de liefhebbers
Instructies
  1. Was de groene kool goed.
  2. Zet een grote pot water op met wat zout en bicarbonaat, breng aan de kook. Doe er de groene kool in en laat kort koken, moet wel gaar zijn! Giet af en spoel met ijskoud water. Duw het overtollige vocht eruit.
  3. Stoof de ui gaar in wat boter, ze mogen niet kleuren. Doe de ui en de groen kool samen in een hoge maatbeker en mix glad. Doe deze weer in het steelpannetjes. We warme dit straks kort weer op.
  4. Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet af en stamp fijn.
  5. Warm nu kort de groentjes op en doe ze bij de aardappelen. Roer ze eronder met een geut melk en een klontje boter. Kruid het geheel goed af met pezono.
  6. Bak het spek krokant in een droge pan en haal ze eruit.
  7. Doe in dezelfde pan wat boter en bak hier kort de rookworst schijfjes in.
  8. Schep in diepe borden de mooie fel groen puree met daarop de rookworst en de spekblokjes. Werk af naar smaak met wat pickles of mosterd.
Notities

Echte winterkost uit grootmoeders tijd, maar wat kan dat toch smaken en we eten dan steevast te veel!!!

Mijn grootmoeder zou super blij zijn om te zien dat we dit nog steeds met veel liefde klaarmaken en zeker opeten, trouwens lievelingsgerechtje van mijn broer!