Moussaka met Griekse salade
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediƫnten
  • 2 aubergines
  • 500g gemengd gehaktniet gekruid
  • 1teentje look
  • 1blikje tomatenpureeklein
  • 1blik tomatenblokjes
  • kaneel
  • 1el gedroogde oregano
  • gedroogde tijm
  • pezo
  • boter
  • bloem
  • 3dl melk
  • 2 eidooiers
  • 2handjes gemengde jonge sla
  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1hand zwarte olijven
  • 1/2pakje feta
  • 1 rode ui
  • olijfolie
  • citroensap
  • verse oregano
Instructies
  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Snij de aubergine in plakken van 1 cm, doe er grof zeezout op. Leg ze op een bakplaat en zet er een tweede bakplaat op, daarop wat gewicht en laat ze zo een 30 minuutjes staan. Spoel ze onder koud water en dep droog.
  3. Smeer de aubergines in met olijfolie en grill ze in een grillpan. Kruid met een beetje peper. Leg op keukenpapier om wat te drogen.
  4. Kook de aardappelen in gezouten water 10 minuutjes laat wat afkoelen en snij in schijfjes.
  5. Snipper de ui fijn en stoof glazig in wat olijfolie.
  6. Voeg het gehakt erbij en bak rul, kruid met pezo.
  7. Pers het teentje look bij het gehakt.
  8. Bak de tomatenpuree mee aan bij het gehakt.
  9. Voeg de tomatenblokjes toe en kruid met kaneel, pezo, tijm en de gedroogde oregano. Laat 20 minuutjes stoven.
  10. Maak de bechamelsaus: smelt boter en voeg de bloem toe, laateven drogen op het vuur. Doe er de melk geleidelijk aan bij tot je een mooie sausdikte hebt. Kruid met pezono. En roer er de twee eidooiers onder van het vuur af.
  11. Maak de ovenschotel: eerst gehakt, dan dakpansgewijs de aardappelen, dan aubergine, wissel af en eindig met het gehakt. Giet hierover de bechamelsaus.
  12. Zet in de oven tot de bechamelsaus mooi is gekleurd, ogeveer een 20 Ć  30 minuten.
  13. Maak de salade: was de sla en doe in stukjes. Schil de komkommer, haalde zaadlijst eruit en snij in kleine blokjes. De ui in halve maantjes. De tomaten ontpit en in blokjes. Leg op ieder bord wat salade en werk af met de olijfjes en wat fijn verbrokkelde feta.
  14. Maak de vinaigrette: 1 deel citroensap en 3 delen olijfolie, kruid met pezo en gehakte oregano. Giet een beetje over de salade.
  15. Haal de moussaka uit de oven en verdeel over de 4 bordjes.
Notities

Zeer lekker, zeker met het slaatje erbij.

Redelijk wat werk, maar je kan de ovenschotel gerust een dag op voorhand maken en de dag zelf enkel nog in de oven zetten.