Ovenschotel van schaal- en weekdieren in een romig preisausje en puree
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediƫnten
Ovenschoteltje
  • 1noot boter
  • 2 sjalotjesfijn gesnipperd
  • 250g preiwitin halve ringen gesneden
  • 200ml culinaire room
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1geut witte wijn
  • pezo
  • 3takjes dillegeplukt en fijngehakt
  • 150g gekookt mosselvlees
  • 190g scampi’sontdaan van schaal en darmkanaal
  • 200g mantelschelpjesontdooid en droog gedept
Puree
  • 1kg loskokende aardappelen
  • 1noot boter
  • 1geut melk
  • pezono
  • 1 eitje
Afwerking
  • 1noot boter
  • 40g zeekraal
Instructies
Puree
  1. Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af en laat uitdampen.
  2. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper en breng op smaak met wat boter, melk, ei en pezono.
  3. Roer nog eens stevig door met een garde. Doe de puree in een spuitzak.
Ovenschotel
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Stoof de sjalotjes glazig in wat boter.
  3. Voeg de prei toe en laat even mee aanstoven. Blus met een geut witte wijn.
  4. Bevochtig met de room en laat op een zacht vuurtje de prei verder garen.
  5. Bak ondertussen de scampi’s zeer kort aan in een pan met wat boter. Kruid ze met pezo. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  6. Bak ook de mantelschelpjes zeer kort aan en kruid ze eveneens met een beetje pezo. Haal ook uit de pan en zet opzij.
  7. Breng de prei op smaak met de gehakte dille, het bouillonblokje en pezo.
  8. Zet het vuur uit en roer er de mosseltjes, de scampi’s en de mantelschelpjes onder.
  9. Doe alles in een ovenschaal en spuit rondom de puree. Smeer de puree in met wat eigeel en zet een 20 minuten in de oven op 180 graden.
  10. Bak het zeekraal heel kort op in een nootje boter.
  11. Werk de ovenschotel af met de kort gebakken zeekraal.