Ovenschotel van schaal- en weekdieren in een romig preisausje en puree
Porties
4
personen
Porties
4
personen
Ingrediƫnten
Ovenschoteltje
1
noot
boter
2
sjalotjes
fijn gesnipperd
250
g
preiwit
in halve ringen gesneden
200
ml
culinaire room
1/2
groente bouillonblokje
1
geut
witte wijn
pezo
3
takjes
dille
geplukt en fijngehakt
150
g
gekookt mosselvlees
190
g
scampi’s
ontdaan van schaal en darmkanaal
200
g
mantelschelpjes
ontdooid en droog gedept
Puree
1
kg
loskokende aardappelen
1
noot
boter
1
geut
melk
pezono
1
eitje
Afwerking
1
noot
boter
40
g
zeekraal
Instructies
Puree
Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af en laat uitdampen.
Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper en breng op smaak met wat boter, melk, ei en pezono.
Roer nog eens stevig door met een garde. Doe de puree in een spuitzak.
Ovenschotel
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stoof de sjalotjes glazig in wat boter.
Voeg de prei toe en laat even mee aanstoven. Blus met een geut witte wijn.
Bevochtig met de room en laat op een zacht vuurtje de prei verder garen.
Bak ondertussen de scampi’s zeer kort aan in een pan met wat boter. Kruid ze met pezo. Haal ze uit de pan en zet opzij.
Bak ook de mantelschelpjes zeer kort aan en kruid ze eveneens met een beetje pezo. Haal ook uit de pan en zet opzij.
Breng de prei op smaak met de gehakte dille, het bouillonblokje en pezo.
Zet het vuur uit en roer er de mosseltjes, de scampi’s en de mantelschelpjes onder.
Doe alles in een ovenschaal en spuit rondom de puree. Smeer de puree in met wat eigeel en zet een 20 minuten in de oven op 180 graden.
Bak het zeekraal heel kort op in een nootje boter.
Werk de ovenschotel af met de kort gebakken zeekraal.