Vogelnestjes met puree en tomatensaus
Porties
2personen
Porties
2personen
Ingrediënten
  • 1geut olijfolie
  • 1 uifijn gesneden
  • 1 worteltjefijn gesneden
  • 1tak selderfijn gesneden
  • 1teentje lookgeperst
  • 75g spekblokjes
  • 70g tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1takje tijm
  • 1/4blokje kippenbouillon100 ml water
  • 200ml passata
  • 300g gehaktgekruid kalfs of gemengd
  • 3 eitjes
  • 100g paneermeel
  • 2 eiwitten
  • 400g bintjes
  • pezono
  • 1klontje boter
  • 1geut melk
  • 1handje bieslook
Instructies
  1. Kook de eieren 5 minuten in gezouten water, laat ze afkoelen.
  2. Maak eerst de saus: Doe wat olijfolie in een steelpannetjes en stoof en de ui in aan. Voeg de wortel, selder, look, spekblokjes, tomatenpuree, laurier, tijm, passata en 100 ml water met het bouillonblokje.
  3. Laat dit zachtjes 25 minuten sudderen, zeef de saus en kruid eventueel bij.
  4. Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water. Giet af en maak er puree van met een pureestamper met wat boter, melk en pezono. Roer nog eens glad met een garde, zo krijg je een zeer smeuïge puree.
  5. Zet twee losgeklopte eiwitten klaar en een kommetje met wat paneermeel.
  6. Maak de vogelnestjes: doe het gehakt in een kom en kneed goed met 1 ei en 100 g paneermeel. Pel de eitjes. Maak twee balletjes van het gehakt en duw wat plat, leg het eitje erop en rol het gehakt er mooi rond.
  7. Wentel de gehaktballetjes eerst door het eiwit en dan door het paneermeel.
  8. Frituur ze ongeveer een 8 à 9 minuten op 170 graden.
  9. Serveer de vogelnestjes met de tomatensaus en de puree, werk af met wat fijngesneden bieslook.
Notities

Wanneer je runds- of kalfsgehakt gebruikt, kan het geen kwaad dat het gehakt nog lichtjes roze ziet.

Dit kan natuurlijk niet bij kippengehakt, dat moet zeer zeker doorbakken zijn.