Vol au vent van kippenbillen
Porties
6 à 8personen
Porties
6 à 8personen
Ingrediënten
Voorbereiding kippenbillen
  • 2kg kippenbillen
  • 2 uiengepeld en in 4 gesneden
  • 2tenen lookgepeld en gekneusd
  • 2blaadjes laurier
  • 3takjes tijm
  • 2takken selderin drie gebroken
  • pezo
Overige
  • 500g bereid gemengd gehakt
  • 1kg champignonszuiver gemaakt en in vier gesneden
  • 2nootjes boter
  • 100ml room
  • 1 citroen
  • peterseliefijn gehakt, afwerking
  • 6 à 8 boucheesaantal personen
  • botervoor de roux
  • bloemvoor de roux
Instructies
  1. Leg de kippenbillen in een grote kookpot met daarop de ui, de look, de selder, het laurierblad en de tijm. Vul tot boven met water en kruid met pezo. Breng aan de kook en laat verder garen op een zacht vuurtje. Dit duurt ongeveer 40 minuten, laat de billen afkoelen in de bouillon.
  2. Rol ondertussen balletjes van het gehakt. Breng gezouten water aan de kook. Kook hierin de gehaktballetjes tot ze komen boven drijven. Haal ze uit met een schepspaan en zet opzij.
  3. Bak de champignons in een pan met boter en kruid met pezo. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  4. Verwarm de oven op 170 graden.
  5. Haal nu de billen uit de bouillon. Zeef de bouillon, hou de bouillon bij!!!
  6. Haal het vel van de billen en gooi weg. Het vlees pluk je van de beentjes en leg in de kom bij de balletjes.
  7. Smelt boter in een groter kookpot en voeg bloem toe, laat drogen op het vuur. Doe er nu de gezeefde kippenbouillon bij tot je een mooi gebonden saus hebt. Denk eraan dat je redelijk wat boter mag gebruiken, we hebben hier heel wat vlees om toe te voegen, dus we hebben veel saus nodig!
  8. Zet de bouchees 7 minuten in de oven.
  9. Doe nu de kip, de balletjes en de champignons in de saus. Roer de room er onder en breng op smaak met pezo. Juist voor het opdienen roer je er het citroensap onder.
  10. Lekker met frietjes en een frisse salade.
Notities

Ik neem ongeveer evenveel boter en evenveel bloem om een roux te maken.

Citroen voeg je op het laatste toe, wanneer je de massa weer opwarmt verdwijnt het frisse van de citroen weer!

Simpel gerechtje, maar stiekem toch wel wat werk aan, zeker de moeite waard zo lekker.

Wil je het volledig met gevogelte, neem dan voor de balletjes kippengehakt.