Wijtingfilet met fijne groentjes in witte wijnsaus
Porties
2personen
Porties
2personen
Ingrediƫnten
witte wijn saus
  • olijfolie
  • 1 uifijn gesneden
  • 1teentje lookgeperst
  • 3takjes tijm
  • 2blaadjes laurier
  • 1potje saffraan poeder
  • 150ml droge witte wijn
  • 250ml room of alpro
  • 250ml visfond
fijne groentjes
  • 1noot boter
  • 6kleine vastkokende aardappelenin brunoise
  • 1grote wortelin brunoise
  • 3takken bleekselderin brunoise
  • 1/2 preiin brunoise
  • 1 courgettein brunoise
  • pezo
  • 6 wijtingfilets
  • citroen
  • 1handje bieslookfijn gesnipperd
  • 1/2 bouillonblokje vis of kip
Instructies
  1. Stoof de ui en de look aan in wat olijfolie.
  2. Voeg de saffraan toe en blus met de wijn. Laat eventjes inkoken.
  3. Doe er de visfond en de room bij. Voeg ook de tijm en het laurierblad toe. Kruid met pezo en laat inkoken.
  4. Doe in een andere kookpot wat boter en stoof hier de aardappelen in aan.
  5. Voeg de worteltjes en de selder toe. Laat mee aanstoven.
  6. Doe er nu de prei en courgette bij, laat weer mee aanstoven en kruid lichtjes met pezo.
  7. Zeef de saus boven de groentjes zodat het vocht bij de fijne groentjes komt. Warm nog eens goed door en kruid af naar smaak met pezo, een beetje citroensap en het half bouillonblokje. De saus moet zo dun blijven, dat is de bedoeling!
  8. Breng nu een pot water tot net onder het kookpunt.
  9. Kruid de wijtingfilets met een beetje pezo en rol ze op. Steek ze vast met een prikker en pocheer ze 4 minuten in het water.
  10. Doe in een diep bord de fijne groentjes , goed wat saus en leg daarop de wijting rolletjes. Werk af met de fijngehakte bieslook
Notities

Kleurrijk en verfijnd bordje. Steek zeker wat werk in het snijden van de groentjes, hierdoor krijg je een mooi resultaat. Het loont echt de moeite.

Liever geen wijn, laat hem dan gewoon weg.

De vis mag zwemmen in de saus, vandaar veel en dunne saus. In het Frans zeggen ze: ‘Ć  la nage’.