Zalm, krieltjes en asperges samen in de oven
Porties
2personen
Porties
2personen
Ingrediënten
  • 10 krieltjesin de schil beetgaar gekookt
  • 500g groene aspergesgehalveerd en beetgaar gestoomd
  • 20 kleine trostomaatjesaan hun takje
  • olijfolie
  • fleur de sel
  • 2takjes tijm
  • 2takjes rozemarijn
  • 3teentjes lookgekneusd
  • 2el zure room
  • 2takjes dragon, de blaadjesfijn gehakt
  • 2stengels peterseliefijn gehakt
  • 3stengels bieslookfijn gesnipperd
  • citroensapnaar smaak
  • 5 appelkappertjesfijn gehakt
  • 6 zwarte olijvenfijn gehakt
  • pezo
  • provençaalse kruiden
  • 1geutje vocht van de kappertjes
  • 2 stukjes zalm zonder vel
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de krieltjes in partjes en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en zet goed onder elkaar. Kruid de krieltjes met fleur de sel en leg er de teentjes look, de takjes tijm en de takjes rozemarijn bij. Zet de schotel 12 minuten in de oven, tot de aardappeltje lichtjes beginnen te kleuren.
  3. Kruid de zalm met pezo.
  4. Haal de schotel uit de oven en leg er de asperges en de tomaatjes op. Kruid met pezo en Provençaalse kruiden. Leg daarop de stukjes zalm en besprenkel nog een beetje met olijfolie. Schuif terug in de oven voor 10 minuten.
  5. Maak ondertussen het sausje: Meng de zure room met de vers gehakte peterselie, de dragon en de bieslook. Ook de kappertjes en de olijven gaan onder de zure room. Breng verder op smaak met wat citroensap, een geutje vocht van de kappertjes en pezo.
  6. Dresseer de groentjes met de krieltjes op de borden en leg daarop de zalm. Zet op elk bord een klein potje met de saus.
Notities

Je kan de krieltjes en de asperges makkelijk een dag op voorhand koken en stomen, zo heb je de dag zelf niet veel werk meer.

Ook het sausje kan je een dag op voorhand klaarmaken, gebruik dan best een beetje minder dragon. Deze geeft na een nachtje trekken extra veel smaak af!

Kan ook met kip, maar denk eraan dat kip langer moet garen! Of gebruik kippenhaasjes, deze zijn snel klaar.