Zalm met venkel en schelpjes
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediƫnten
  • 2 sjalotjesfijn gesnipperd
  • 1teentje lookgeperst
  • 200g champignonsin kwartjes
  • 1 venkelin brunoise
  • 4el pastis
  • 200ml room
  • 300ml water
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 1handje peterseliefijngehakt
  • 4stukjes zalmfilets
  • 40 schelpjesvenus of andere
  • blanke roux
  • pezono
  • 6dikke aardappelenbloemig
  • 1geut melk
  • 1noot boter
  • olijfolie
Instructies
  1. Maak de saus: Stoof de ui en de look glazig in wat olijfolie.
  2. Voeg de champignons toe en bak mee aan.
  3. Blus met de pastis en laat even verdampen.
  4. Doe er nu de venkel bij, laat even mee aanstoven.
  5. Bevochtig nu met het water en de room. Kruid met het bouillonblokje en laat op een zacht vuurtje garen. Proef de saus en kruid bij indien nodig. Dik ook een beetje in met de blanke roux.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  7. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Stamp ze fijn met melk, boter en breng op smaak met pezono. Doe in een spuitzak.
  8. Kruid de zalm met pezo.
  9. Neem een klein ovenschaaltje en doe er een bodempje saus in. Leg daarop de vis en giet er nog een beetje saus over. Hou nog saus in je pan! Spuit de puree aan beide kanten langs de vis.
  10. Zet de zalm 12 minuten in de oven.
  11. Doe ondertussen de goed gespoelde schelpjes in een kookpot en zet op een hoog vuur en laat ze open gaan. Schep ze eruit en voeg ze bij de overgebleven saus, meng er ook de peterselie onder.
  12. Haal de ovenschaaltjes eruit en werk af met nog wat extra saus en schelpjes.
Notities

Je kan dit ook in kleinere porties serveren als voorgerecht, bv in een schelp.