- 500 g bintjes
- 2 klontjes boter
- pezono
- 1 geut melk
- 1/2 krop sla in fijne sliertjes
- 2 uien fijn gesneden
- 500 ml botermelk ongezoet karnemelk
- 2 tomaten ontpit in blokjes
- 4 à 6 krepjes spek
- maizena roux voor witte sauzen
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
- Maak de saus: Doe wat boter in een steelpannetje en laat smelten. Bruin hier de ui in. De ui mag zeer bruin zijn, maar niet zwart. Giet hierop de botermelk en laat wat sudderen. Kruid dit met zout. Deze saus heeft redelijk wat zout nodig. Dik de saus een beetje in met roux.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de boter en wat melk. Kruid met pezono. Roer er de sla onder.
- Bak het spek krokant in een pan zonder vetstof.
- Serveer de puree in diepe borden met de saus, daarop de tomatenblokjes en het spek.
Dit is pure nostalgie! Een gerechtje dat me naar mijn kindertijd brengt. Dit heb ik zo vaak gegeten bij mijn oma uit Larum. Het is een oud Kempisch gerecht. Dus oma, dank je wel voor dit overheerlijk receptje.
Mijn man heb ik moeten overtuigen toen ik vertelde wat we gingen eten, maar 1 hap en hij was verkocht.
Gewoon eens proberen, tis echt lekker!