Ingrediënten
- 2 eendenfilets
- 1 grote sjalot
- 1 teentje look
- 1 vers laurierblad
- 4 takjes jonge tijm
- 3 el honing
- 400 ml rundsfond
- pezo
- bruine roux
- 3 worteltjes
- 1 broccoli
- 200 g mini groen asperges
- 1 kg bintjes
- 1 noot boter
- 1 geut melk
- pezono
- olijfolie
Porties: personen
Instructies
- Snijd met een scherp mes in de velkant van de eend een mooi ruitpatroon, snijd niet gans door de vel!
- Maak de saus: Stoof de sjalot aan in wat olijfolie. Voeg de tijm, het laurierblad en het teentje look toe. Blus met de rundsfond en de honing laat voor de helft inkoken. Proef de saus en kruid eventueel bij met pezo. Is ze te sterk, voeg je een geutje water toe. Dik de saus een beetje in met bruine roux.
- Stoom de broccoli beetgaar. Spoel onder koud stromend water.
- Schil de worteltjes en snij in stukjes, stoom ze beetgaar. Spoel onder koud stromend water.
- Kook de asperges beetgaar in gezouten water met bicarbonaat. Spoel onder koud stromend water.
- Kook de aardappelen in gezouten water.
- Bak het vlees op een matig vuur op de velkant zonder vetstof. Dit ongeveer 10 minuten, giet halfweg het vet een keertje weg. Draai om en bak nog 2 minuten verder. Nu het deksel op de pan en bak nog 2 minuten. Haal het vlees uit de pan, draai het in aluminiumfolie en laat het nog 10 minuten rusten.
- Stamp ondertussen de aardappelen fijn met de melk en de boter. Breng op smaak met pezono.
- Doe in een diepe pan wat boter of olijfolie en warm hierin de groentjes kort op. Kruid ze met pezo.
- Snij het vlees in plakjes.
- Dresseer de borden: leg op ieder bord enkele plakjes eend met wat saus, een beetje puree en de groentjes.
Notities
Deze saus heb ik op vraag van een vriendin/buurvrouw uitgeprobeerd. Ik heb haar de overschot van de saus gebracht en ben benieuwd of het een succes zal zijn bij haar gezin. Hier waren ze in ieder geval enthousiast 😋.