Eendenbout met gedroogde abrikozen en knolselder-puree
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Eendenbout met gedroogde abrikozen en knolselder-puree
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Ingrediënten
knolselder-puree
  • 4 grote aardappelen bloemig
  • 1/4 knolselder
  • pezono
  • melk
  • 1 noot boter
eendenbouten
  • 2 eendenbouten
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 150 ml rode wijn
  • 200 ml rundsfond
  • 1 laurierblad
  • 3 jeneverbessen geplet
  • 50 ml cognac
  • 1 el aalbessengelei
  • gedroogde tijm
  • 200 ml water
  • pezo
  • bruine roux
groenten
  • 6 kleine stronkjes witloof beetgaar gestoomd en afgekoeld
  • 1 noot boter
  • pezo
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 250 graden.
  2. Kruid de eendenbouten met pezo en leg ze in een ovenschaal met velkant naar boven zonder vetstof. Dek best af want het spettert nogal! Zet ze 30 minuten in de oven.
  3. Haal uit de oven en giet het vet uit de ovenschaal. Verlaag de temperatuur van de oven naar 190 graden.
  4. Verwarm de cognac giet dit over de eendenbouten en flambeer. LET OP DAT DE DAMPKAP UIT STAAT! of doe dit gewoon weg van het fornuis!
  5. Doe bij de eend nu 100 ml rode wijn, 200 ml rundsfond, de abrikozen, het laurierblad en de jeneverbessen. Dek de schotel weer af met aluminiumfolie en zet 1u 10 minuten in de oven.
  6. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  7. Haal de abrikozen eruit en zet aan de kant. Giet de saus in een diepe pan en voeg er nu 200 ml water en nog 50 ml rode wijn aan toe. Breng weer aan de kook en kruid af met de aalbessengelei, de tijm en pezo. Bind de saus een beetje in met bruin roux.
  8. Leg nu de bouten er weer in om op te warmen op een zacht vuurtje. Als laatste de abrikozen.
knolselder-puree
  1. Schil de aardappelen en snij in blokjes.
  2. Schil de knolselder en snij in kleine blokjes. Doe ze samen in een kookpot met gezouten water en breng aan de kook.
  3. Wanneer alles goed gaar is giet je ze af en stamp je alles fijn met de pureestamper. Voeg een nootje boter en wat melk toe en kruid af met pezono. Roer nog eens goed luchtig met de garde.
Witloof
  1. Kruid het witloof met pezo en bak het mooi bruin in een pan met boter.
Borden dresseren
  1. Schep de knolselderpuree op de borden, leg daarop de eendenbout met de abrikoosjes, nappeer met de saus en leg het witloof erlangs. Werk af met een takje tijm.
Notities

Dit is zeker een gerechtje dat je met Kerst op tafel kan zetten, serveer er dan een kroketje bij in plaats van puree.

Zelf ga ik dit gerecht ook eens met de slowcooker maken, ik hou jullie op de hoogte.

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne