- 6 sliptongetjes
- 75 g polenta
- 375 ml kippenbouillon
- 2 el verse tijm blaadjes
- boter
- pezono
- 1/2 citroen
- 150 ml room
- 50 ml water
- 3 eidooiers
- 1/2 visbouillonblokje
- Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg geleidelijk aan de polenta toe, roer goed met een garde. Zet het vuur zachter en laat 15 minuten zachtjes verder garen.
- Boter of olie een ovenschaal in en stort hier de polenta in uit, dek af met plasticfolie. Laat volledig afkoelen in de frigo.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Stort de polenta uit op een snijplank en snij deze in mooie frieten. Leg ze op een bakplaat belegd met bakpapier en doe er een beetje olijfolie en de tijmblaadjes over. Zet ze in de oven voor 45 minuten, draai ze regelmatig. Verhoog de laatste 15 minuten de temperatuur naar 200 graden.
- Snij de prei in stukken van 3 centimeter en halveer ze. Bak ze in een pan met boter en kruid met pezo.
- Spoel de vis onder koud water en dep droog.
- Maak de saus: Doe de room, het water, het halve visbouillonblokje en het citroensap samen in een steelpannetje en breng aan de kook. Roer ondertussen het eigeel los. Roer het eigeel van het vuur onder de saus en kruid bij met pezono, de saus mag nu niet meer koken!
- Bak de tongetjes in een hete pan met boter en kruid met pezo.
- Leg op elk bord een drietal visjes, de preistammetjes en de frietjes, werk af met de saus.
De frietjes moeten lang genoeg in de oven staan, tot ze mooi bruin zijn en een krokant korstje hebben.
Sliptongen zijn dikwijls heel klein, dus kijk naar het gewicht. Wanneer 3 wat weinig is, neem je er gewoon wat meer. Ik zit thuis met een grote eter, hij kan met gemak 250 g vis op! Voor mij is dan 150 g meer dan genoeg.