Waterzooi van vis en aardappeltjes met peterselie
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Waterzooi van vis en aardappeltjes met peterselie
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Ingrediënten
  • 300 g vaste vis 3 verschilde soorten
  • 2 sjalotjes fijn gesnipperd
  • 1 teentje look geperst
  • 1 nootje boter
  • 50 ml droge witte wijn
  • 150 ml culinaire room
  • 1 visbouillonblokje
  • pezo
  • maizena roux
  • 1/2 prei in zeer fijne reepjes
  • 1 wortel in zeer fijne reepjes
  • 1 tak selder in zeer fijne reepjes
  • 1/2 courgette in zeer fijne reepjes
  • 6 vastkokende aardappelen
  • verse peterselie fijn gehakt
  • boter
  • 1/2 visbouillonblokjes om de vis te pocheren
  • fleur de sel
Porties: personen
Instructies
  1. Stoof de sjalotjes glazig in de boter en voeg de look toe. Blus met de wijn en laat eventjes inkoken. Doe er nu ook de room bij en 100 ml water. Kruid met 1/2 visbouillonblokje en pezo.
  2. Pocheer nu de groentjes in licht gezouten water. Elk afzonderlijk. Zet hiervoor water op en breng het tot net onder het kookpunt, doe er de prei in, zeer kort, hij heeft niet veel nodig omdat deze zo fijn gesneden zijn, haal uit met een schepspaan en verfris direct onder koud stomend water. Herhaal dit met de rest van de groentjes, dit kan in hetzelfde water!
  3. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  4. Snij de visfilets in twee gelijke stukken. Pocheer nu ook de vis: Hiervoor breng je water tot net onder het kookpunt met 1/2 visbouillonblokje. Haal de vis uit en leg onder aluminiumfolie om warm te houden.
  5. Doe een goede noot boter in de pan en wikkel er de aardappeltjes door samen met de peterselie, werk ze af met een beetje fleur de sel.
  6. Doe de groentjes in de saus en warm nog eens door, proef en indien nodig nog wat bijkruiden en eventueel iets indikken met witte roux.
  7. Dresseer de borden: doe goed wat van de romige groentesaus in de borden daarop de vis en werk af met enkel aardappeltjes.
Notities

Traditioneel recept maar wat simpeler klaargemaakt zonder zelfgemaakte visfond.

Je kan er ook nog wat mosseltjes en/of garnaaltjes aan toevoegen ook altijd lekker.

Wordt normaal met gekookte aardappelen gegeten, maar is natuurlijk ook lekker met puree en vis. Puree is eenmaal een goede match.

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne