Zarzuela
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Zarzuela
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
  • 2 uien in stukjes
  • 3 teentjes look geplet
  • 2 takken selder in stukjes
  • 1 chili peper fijn gesneden
  • 1 goede geut cognac
  • 400 g rauwe reuze garnalen met pantser en kop
  • 1 klein blik tomagrec Albert Heijn
  • 1 1/2 blik water
  • 1 glas witte wijn
  • 200 g schelvis in hapklare stukjes
  • 280 g kabeljauw in hapklare stukjes
  • 120 g zeewolf in hak klare stukjes
  • 200 g inktvis in ringen gesneden
  • 500 g venusschelpen goed gespoeld
  • 500 g kokkels goed gespoeld
  • 1 koffielepeltje sambal
  • 1 geut room
  • pezo
  • instantsausbinder
  • olijfolie
  • 1 visbouillonblokje
  • 1 plantje koriander
Porties: personen
Instructies
  1. Maak de garnalen zuiver en hou de pantsers en koppen bij. Haal het darmkanaal eruit.
  2. Doe wat olijfolie in een tajine en stoof er de ui in glazig. Voeg de look, chilipeper, selder, koppen en pantsers toe, fruit mee aan.
  3. Bevochtig met de cognac. Flambeer: zet de dampkap uit, of nog beter haal de tajine van het vuur af. Wanneer de cognac is uitgebrand, zet je het weer op het fornuis en laat je het verder sudderen.
  4. Doe er nu de tom à grec bij en vul het blik nog anderhalve keer met water en voeg ook bij de tajine.
  5. Giet er het glaasje wijn bij. Laat dit op een heel zacht vuurtje trekken.
  6. Ondertussen zet je een steelpannetje op het vuur met water en 1 visbouillonblokje, verwarm tot net onder het kookpunt. Pocheer hier alle vis afzonderlijk 2 minuten in en haal uit met een schepspaan. Laat afkoelen op een bord.
  7. Bak de garnalen in wat boter in een pan met wat peper. Haal ze uit de pan en laat afkoelen. Bak in de zelfde pan ook de inktvisringen en kruid ze ook met wat peper. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  8. Zeef de saus en giet de gezeefde saus weer in de tajine. Proef kruid bij en dik eventueel een beetje in. Werk de saus af met een geutje room.
  9. Leg nu in de saus de kokkels en de venusschelpen, ook alle vis en de reuze garnalen. Zet het vuur nu even heel hevig zodat de schelpjes open gaan en de vis weer opgewarmd, dit duurt niet lang, 3 tal minuten.
  10. Schep de zarzuela in borden en werk af met koriander, serveer met brood.
Notities

Het is eigenlijk een Spaanse vissoep, maar wordt gegeten als hoofdgerecht.

Echt super lekker, hou je niet van pikant? Let dan op met de sambal.

 

 

 

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne