Wijtingfilet met fijne groentjes in witte wijnsaus
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Wijtingfilet met fijne groentjes in witte wijnsaus
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Ingrediënten
witte wijn saus
  • olijfolie
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 teentje look geperst
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 potje saffraan poeder
  • 150 ml droge witte wijn
  • 250 ml room of alpro
  • 250 ml visfond
fijne groentjes
  • 1 noot boter
  • 6 kleine vastkokende aardappelen in brunoise
  • 1 grote wortel in brunoise
  • 3 takken bleekselder in brunoise
  • 1/2 prei in brunoise
  • 1 courgette in brunoise
  • pezo
  • 6 wijtingfilets
  • citroen
  • 1 handje bieslook fijn gesnipperd
  • 1/2 bouillonblokje vis of kip
Porties: personen
Instructies
  1. Stoof de ui en de look aan in wat olijfolie.
  2. Voeg de saffraan toe en blus met de wijn. Laat eventjes inkoken.
  3. Doe er de visfond en de room bij. Voeg ook de tijm en het laurierblad toe. Kruid met pezo en laat inkoken.
  4. Doe in een andere kookpot wat boter en stoof hier de aardappelen in aan.
  5. Voeg de worteltjes en de selder toe. Laat mee aanstoven.
  6. Doe er nu de prei en courgette bij, laat weer mee aanstoven en kruid lichtjes met pezo.
  7. Zeef de saus boven de groentjes zodat het vocht bij de fijne groentjes komt. Warm nog eens goed door en kruid af naar smaak met pezo, een beetje citroensap en het half bouillonblokje. De saus moet zo dun blijven, dat is de bedoeling!
  8. Breng nu een pot water tot net onder het kookpunt.
  9. Kruid de wijtingfilets met een beetje pezo en rol ze op. Steek ze vast met een prikker en pocheer ze 4 minuten in het water.
  10. Doe in een diep bord de fijne groentjes , goed wat saus en leg daarop de wijting rolletjes. Werk af met de fijngehakte bieslook
Notities

Kleurrijk en verfijnd bordje. Steek zeker wat werk in het snijden van de groentjes, hierdoor krijg je een mooi resultaat. Het loont echt de moeite.

Liever geen wijn, laat hem dan gewoon weg.

De vis mag zwemmen in de saus, vandaar veel en dunne saus. In het Frans zeggen ze: 'à la nage'.

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne